0% found this document useful (0 votes)
125 views26 pages

高考英语预测卷 2024

The document contains a practice test for the 2024 Gaokao English exam. It includes listening, reading and writing sections with multiple choice and fill in the blank questions testing English skills. The exam contains typical test formats and content to help students prepare for the actual Gaokao exam.

Uploaded by

proletarius
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
125 views26 pages

高考英语预测卷 2024

The document contains a practice test for the 2024 Gaokao English exam. It includes listening, reading and writing sections with multiple choice and fill in the blank questions testing English skills. The exam contains typical test formats and content to help students prepare for the actual Gaokao exam.

Uploaded by

proletarius
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 26

绝密★启用前

2024 年高考英语预测卷新高考(10)

英 语

(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)

注意事项:

1. 答卷前,考生务必用黑色字迹钢笔或签字笔将自己的姓名、考生号、考场号和座位号填写在答题卡

上。用 2B 铅笔将试卷类型(A)填涂在答题卡相应位置上。将条形码横贴在答题卡右上角“条形码粘贴

处”。

2. 作答选择题时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑 ;如需改

动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。

3. 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上 ;

如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案 ;不准使用铅笔和涂改液,不按以上要求作答的

答案无效。

4. 考生必须保持答题卡的整洁:考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。

第一部分 听力(共两节,满分 30 分)

第一节(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)

听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每

段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

1.Who telephoned the man?

A.Miss Grey. B.David Brown. C.Mr. White.

【答案】B

【原文】M: Are there any messages for me, Miss Grey?

W: Just one, Mr. White. You had a telephone call from someone named Brown, David Brown.

2.What will the man help do?

A.Find a volunteer. B.Get willing hands. C.Prepare for the conference.

【答案】C

【原文】W: Hey. guys! We need two volunteers here to help prepare for tomorrow's conference.

M: I am free all day, and perfectly willing to give you a hand.

W: Thanks a million. Come with me, please!


1
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究!
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
3.Where does the woman want to go?

A.The Big Splash Pool. B.The Mega Slide. C.The Wacky Waves.

【答案】A

【原文】M: Welcome to Water World, the most awesome water park in the world!

W: Great! Where is the Big Splash Pool?

M: Straight ahead and to your left. Past the Mega Slide and Wacky Waves.

4.What is the topic of the conversation?

A.Reporting a traffic accident.

B.Running to keep fit.

C.Trying to catch a flight.

【答案】C

【原文】W: Hurry! We’re going to miss our flight.

M: It’s not my fault that there was so much traffic on our way to the airport. If we run, we can make it.

W: OK, but can you take my bags? They are so heavy.

5.What is the original rent?

A.$24.000. B.$28,000. C.$30,000.

【答案】C

【原文】W: The house is really convenient for several schools. We were wondering if you could take a little off

the rent, though.

M: I can take two thousand off. That’ll make the rent twenty-eight thousand dollars.

第二节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)

听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳

选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的

作答时间。每段对话或独白读两遍。

【听第 6 段材料,回答第 6、7 题。】

6.What does Peter plan to do now?

A.Learn cooking. B.Read books. C.Do some Chinese painting.

7.What made Peter change the plan?

A.His hobbies. B.His dream. C.His work.

【答案】6.A 7.B
2
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究!
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
【原文】W: Peter, since we can’t go out as usual, what’s your plan for the days at home?

M: Well, I am learning cooking now.

W: Really? I do remember you once said you wouldn’t enter the kitchen.

M: That’s true. At first, I planned to learn Chinese painting and do some reading. You know, these are my hobbies.

W: Then why did you change it?

M: Believe it or not, it’s been my dream for a long time to make delicious meals for my parents.

【听第 7 段材料,回答第 8、9、10 题。】

8.What day is it today?

A.Friday. B.Thursday. C.Wednesday.

9.What has stopped the woman taking the table by the window?

A.It’s already been reserved. B.It’s in the smoking area. C.It costs more.

10.What does the man suggest the woman do?

A.Try another restaurant. B.Choose an outdoor table. C.Make a reservation another day.

【答案】8.C 9.B 10.B

【原文】M: Hello, Ryan Romance at Blue River Street. How can I help you?

W: Hello, I’d like to reserve a table for two at 6: 30 this Friday evening.

M: This Friday. . . that would be the day after tomorrow. May I have your name, Madam?

W: It’s Linda Swift, and I’d like the table to be near the window, please.

M: We do still have one table by the window available, Ms. Swift, but it's in the smoking area. Can you accept that?

W: No. I can’t bear the cigarettes. Perhaps I should make a reservation at your place some other day. . .

M: Well, why not choose an outdoor table, Ms. Swift? I think it would be nice to enjoy your meal in the open air on

a pleasant summer evening.

W: You’ve got a point. Okay. Thanks.

【听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。】

11.What did the man order online?

A.A cellphone. B.A computer. C.A children’s smartwatch.

12.How much will the man pay for the shipping?

A.$50. B.$30. C.$20.

13.What will the man do next?

A.Pay the extra shipping fee.

3
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究!
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
B.Talk to the sales department.

C.Delete an item.

11.What kind of house does the man want?

A.One with a garden. B.One near a lake. C.One on the hill.

12.How many bedrooms are there in the house on the hill?

A.Two. B.Three. C.Four.

13.What will the speakers do next?

A.Find another house. B.Discuss the price. C.Go to the library.

【答案】11.A 12.B 13.B

【原文】W: What kind of house do you prefer?

M: I would like a house with a garden.

W: Sure. I recommend this house. It has a large garden, located on the hill about 6 kilometres from here, my office.

M: Er. That’s convenient. My company is just about 300 hundred metres from here. How many bedrooms are

there?

W: Let me see. It has three bedrooms.

M: I have three kids and I need four bedrooms.

W: What about this one? It is near a lake, with a beautiful garden, about 5 kilometres from here.

M: It sounds good. How many rooms does it have?

W: 10 rooms: a kitchen, three modern bathrooms, a lovely dining room, a living room and four sweet bedrooms. By

the way, the house is near the city library, which is good for your kids, I think.

M: OK. I think that’s a great one. Shall we talk about the price for it?

W: Sure.

【听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。】

14.What is the man doing?

A.Attending a lecture.

B.Hosting a workshop.

C.Conducting an interview.

15.Why is Emily doing unpaid work in the new season of the show?

A.To follow the latest trend.

B.To help raise the crew’s pay.


4
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究!
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
C.To support the post-production.

16.What enables Emily to try different things in her field?

A.Her college education.

B.Her teaching experience.

C.Her family tradition.

17.What does Emily think of her work at the Film Centre?

A.Boring. B.Rewarding. C.Demanding.

【答案】14.C 15.C 16.A 17.B

【原文】M: Emily, thank you for taking time out of your busy schedule to answer a few questions.

W: It’s my pleasure.

M: People say you’re doing unpaid work in the new season of My Fair Lady. Is this what the show business has

become?

W: No, not really. All of my acting in the new season is unpaid. But the crew is paid. This is to raise money for the

post-production of the show.

M: I notice you tried many different kinds of things, film, TV, and even theatre.

W: Yeah, that’s how I was trained at university. I work on anything that excites me.

M: Tell us about the six months you recently spent at the workshop of the Film Centre.

W: It was an unbelievable experience, teaching young actors and actresses, and working with some great acting

artists. It was also great to work in various labs, such as directors, writers, and so on. It’s very helpful for making

you a really well-rounded and active member of the film and television industry.

M: Thank you very much, Emily. We look forward to your new season.

【听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。】

18.What happened to Maya at age eight?

A.She became speechless. B.She went blind. C.She lost her hearing.

19.Why did Maya begin to write?

A.To enter a competition.

B.To become a famous poet.

C.To influence others positively.

20.Which of the following contains poems and paintings?

A.Still I Rise. B.Phenomenal Woman. C.Life Doesn’t Frighten Me.


5
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究!
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
【答案】18.A 19.C 20.C

【原文】W: Hello everyone in my class presentation today I’d like to talk about a famous poet she is my Angelo.

Her childhood was filled with many challenges. When Maya was just eight years old she faced a terrible event that

made her unable to speak for five years. During this time she found comfort in reading books and writing in her

journal. Maya eventually found her voice again and discovered the power of words. She wanted to use her voice to

make others think and bring hope to others. So she started her journey as a poet. Her poems often talked about love

hope and the strength of the human spirit. One of them is still I rise. It’s a powerful piece about overcoming

difficulties no matter what challenges you face another well-known poem is phenomenal woman which is about the

power of being a woman. Maya also wrote books and poems that were specially created for younger readers. One

of her children’s books life doesn’t frighten me combines her poetry with paintings by a famous artist. This book

encourages kids to face their fears and believe in themselves. So if you’re interested in her poems please find some

to read.

第二部分 阅读(共两节, 满分 50 分)

第一节(共 15 小题:每小题 2.5 分, 满分 37.5 分)

阅读下列短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。

Oxford’s world-class museums house rare treasures from the natural world as well as amazing art and

handicrafts. The museums are also a valuable study resource for students and academics.

Ashmolean Museum

Where: Beaumont Street, OX12PH

When: 10:00-17:00

The Ashmolean Museum is home to the university’s collection of art and archaeology. Founded in 1683, it

was the first public museum in the UK and is one of the oldest in the world. Particularly relevant to: Ancient and

Modern History.

www.ashmolean.org

History of Science Museum

Where: Broad Street,OX13AZ

When: 12:00-17:00

This museum houses an unequaled collection of historic scientific instruments, including Einstein’s

6
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究!
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
blackboard and the first cultures of the lifesaving antibiotic Penicillin.

Particularly relevant to all science and history courses.

www.hsm.ox.ac.uk

Oxford University Museum of Natural History

Where: Parks Road, OX13PW

When: 10:00-17:00

The museum houses an impressive range of scientific collections of zoological and geologicalsamples in a

spectacular Victorian building.

Particularly relevant to: Biology; Earth Sciences.

www.oum.ox.ac.uk

Pitt Rivers Museum

Where: Parks Road, OX13PW

When: 10:00-14:00

The Pitt Rivers Museum is home to a remarkable collection of man-made objects from all partsof the world,

famous for its celebrated displays and its leading role in contemporary research.

Particularly relevant to: Archaeology and Anthropology; History of Art.

www.prm.ox.ac.uk

21.If you want to know more about Penicillin, which website should you surf?

A.www.hsm.ox.ac.uk. B.www.oum.ox.ac.uk.

C.www.ashmolean.org. D.www.prm.ox.ac.uk

22.What is Pitt Rivers Museum especially related to?

A.Art and archaeology B.Undergraduates studying.

C.Historic scientific instruments. D.Collections of man-made objects.

23.The purpose of the text is to get people to ______.

A.study history B.preserve heritage

C.visit museums D.appreciate handicrafts

【答案】21.A 22.A 23.C

【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个博物馆的情况。

21.细节理解题。根据 History of Science Museum 部分中“This museum houses an unequaled collection of

historic scientific instruments, including Einstein’s blackboard and the first cultures of the lifesaving antibiotic
7
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究!
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
Penicillin.(这个博物馆收藏了无与伦比的历史科学仪器,包括爱因斯坦的黑板和拯救生命的抗生素青霉素的

第一次培养)”以及“www.hsm.ox.ac.uk”可知,如果你想了解更多关于青霉素的信息,你应该浏览

www.hsm.ox.ac.uk。故选 A。

22.细节理解题。根据 Pitt Rivers Museum 部分中“Particularly relevant to: Archaeology and Anthropology;

History of Art.(特别相关:考古学和人类学;艺术史)”可知,皮特里弗斯博物馆与艺术和考古特别相关。故

选 A。

23.推理判断题。根据第一段“Oxford’s world-class museums house rare treasures from the natural world as

well as amazing art and handicrafts. The museums are also a valuable study resource for students and academics.

(牛津的世界级博物馆收藏了来自自然界的稀有珍品以及令人惊叹的艺术和手工艺品。博物馆也是学生和学

者宝贵的学习资源)”可知,这篇文章的目的是让人们去参观博物馆。故选 C。

In Belgium, a company called HydroVolta is improving ways to take salt water and turn it into fresh water

under the Horizon-funded SonixED project.

The vast majority of the earth’s water is salt water. Only 3% is fresh water and less than one third of that is

accessible, the rest being locked away in glaciers and groundwater. “We will need to treat salt water so people can

drink it and industry can use it,” said George Brik, chief executive officer of Hydro Volta. “But with current

technologies, desalination ( 脱 盐 ) requires high operational costs. On top of that, existing technologies use high

amounts of energy and chemicals.”

The basic technique now to turn salt water into fresh water is electrodialysis ( 电 渗 析 ), where a kind of

membrane ( 隔膜 ) is used to separate salt from water. But the method has a weak point: the membrane gets dirty

easily and requires chemicals and high pressure to clean. That in turn involves large amounts of energy. Under

SonixED, HydroVolta has developed ultrasound technology that keeps the membrane clean in a much more

efficient way.

Energy use in this field depends on pressure, which is measured in a metric unit known as bar. Existing

technologies to desalinate seawater take around 50 to 80 bar, while the new desalination technology uses just one to

three bar. What’s even better is that a greater amount of fresh water can now be generated. “Existing technologies

waste around 60% to 65% of the seawater that’s taken in,” said Brik. “Our new technology improves the situation.

If we take in 100 litres of seawater, we can produce 65 litres of drinkable water.”

8
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究!
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
HydroVolta thinks this technology will be beneficial to larger companies that generate drinkable water as

well as to industrial businesses that need water to fuel their operations. Meanwhile, Brik says the new desalination

technology may need a push from governments to encourage a bigger demand. “They can be the first customers,”

he added.

24.What do George Brik’s words in Paragraph 2 imply?

A.Treating salt water is of great importance.

B.The world is facing a serious water shortage.

C.Better desalination technologies are needed.

D.Current desalination technologies are no longer useful.

25.What is the problem with electrodialysis?

A.It consumes too much energy.

B.The membrane is rare to find.

C.The water it produces is a little salty.

D.It requires complex ultrasound technology.

26.What do we know about the new desalination technology?

A.It takes more energy than existing technologies.

B.It produces clean water more efficiently.

C.It gives up the use of membrane to function.

D.It needs more seawater to produce fresh water.

27.Which statement will Brik probably agree with?

A.HydroVolta can solve the water crisis worldwide.

B.The new desalination technology needs official support.

C.HydroVolta has great difficulty in finding its first customers.

D.The new desalination technology is unsuited to small companies.

【答案】24.C 25.A 26.B 27.B

【导语】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了比利时一家公司改进了将海水转化为淡水的方法,新技术的

优势包括减少能源消耗、提高淡水产量以及降低操作成本。

24.推理判断题。根据第二段的““We will need to treat salt water so people can drink it and industry can use

it,” said George Brik, chief executive officer of Hydro Volta. “But with current technologies, desalination requires

9
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究!
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
high operational costs. On top of that, existing technologies use high amounts of energy and chemicals.”(“ 我们需

要对盐水进行处理,以便人们可以饮用,工业可以使用,”Hydro Volta 的首席执行官乔治·布里克说。“但

以目前的技术,海水淡化需要很高的运营成本。最重要的是,现有技术使用大量的能源和化学品。”)”可

推知,乔治·布里克在第二段的话暗示了需要更好的海水淡化技术。故选 C。

25.细节理解题。根据第三段的“The basic technique now to turn salt water into fresh water is electrodialysis,

where a kind of membrane is used to separate salt from water. But the method has a weak point: the membrane gets

dirty easily and requires chemicals and high pressure to clean. That in turn involves large amounts of energy. Under

SonixED, HydroVolta has developed ultrasound technology that keeps the membrane clean in a much more

efficient way.(现在将盐水转化为淡水的基本技术是电渗析,其中使用一种膜将盐从水中分离出来。但是这

种方法有一个弱点:膜很容易脏,需要化学物质和高压来清洁。这反过来又消耗大量的能源) ”可知,电渗

析的问题在于它消耗了太多的能量。故选 A。

26.细节理解题。根据第四段的“Energy use in this field depends on pressure, which is measured in a metric

unit known as bar. Existing technologies to desalinate seawater take around 50 to 80 bar, while the new desalination

technology uses just one to three bar. What’s even better is that a greater amount of fresh water can now be

generated. “Existing technologies waste around 60% to 65% of the seawater that’s taken in,” said Brik. “Our new

technology improves the situation. If we take in 100 litres of seawater, we can produce 65 litres of drinkable

water.”(该领域的能源使用取决于压力,压力是用公制单位“巴”来测量的。现有的海水淡化技术大约需要

50 到 80 巴,而新的海水淡化技术只需要 1 到 3 巴。更好的是,现在可以产生更多的淡水。布里克说:“现

有的技术浪费了大约 60%到 65%的海水。“我们的新技术改善了这种情况。如果我们吸收 100 升海水,我

们可以生产 65 升饮用水。”)”可知,新的海水淡化技术能更有效地生产干净的水。故选 B。

27.细节理解题。根据最后一段的“HydroVolta thinks this technology will be beneficial to larger companies

that generate drinkable water as well as to industrial businesses that need water to fuel their operations. Meanwhile,

Brik says the new desalination technology may need a push from governments to encourage a bigger demand.

“They can be the first customers,” he added.(HydroVolta 认为这项技术将有利于生产饮用水的大公司以及需要

水来为其运营提供燃料的工业企业。同时,布里克说,新的海水淡化技术可能需要政府的推动,以鼓励更

大的需求。“他们可能是第一批客户,”他补充说)”可知,布里克认为新的海水淡化技术需要官方的支持。

故选 B。

1
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 0
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
Ancient humans were hunter-gatherers. They followed herds of animals on the hunt and gathered eatable

plants as well. Starting around 10,000 years ago, humans in a handful of regions around the world discovered

agriculture. People discovered that certain seeds could be planted and crops could be reliably grown. It is

impossible to overstate how important the change was. Some time after that, people in the same regions began to

domesticate animals, keeping cattle, pigs, sheep, and goats in controlled conditions, eating them and using their

hides.

Even fairly primitive agriculture can produce fifty times more caloric energy than hunting and gathering

does. The very basis of human life is how much energy we can gain from food; with agriculture and animal

domestication, it was possible for families to grow much larger and overall population levels to rise dramatically.

One of the noteworthy aspects of this change is that hunter-gatherers actually had much more leisure time

than farmers did. Archaeologists ( 考古学家 ) have determined that hunter-gatherers generally only“worked”for a

few hours a day, and spent the rest of their time in leisure activities. Meanwhile, farmers always worked incredibly

hard for very long hours. In many places in the ancient world, there were groups of people who remained hunter-

gatherers despite knowing about agriculture, and it was quite possible they did that because they saw no particular

advantage in adopting agriculture. There were also many areas that practiced both—right up until the modern time,

many farmers tried to forage in wild areas near their farms.

Agriculture was developed in a few different places completely independently. According to archaeological

evidence, agriculture did not start in one place and then spread; it started in a few distinct areas and then spread

from those areas, sometimes meeting in the middle. For example, agriculture developed independently in China by

5000 BCE, and of course agriculture in the Americas (starting in western South America) had nothing to do with its

earlier invention in the Fertile Crescent.

28.What’s the great change of early humans?

A.Increasing population. B.Keeping pet animals.

C.Learning to plant. D.Using the hides.

29.What’s the disadvantage of agriculture compared with hunting and gathering?

A.It employed more time and efforts.

B.It was less productive than hunting.

C.It rewarded people with fewer gains.

D.It needed more skills and techniques.


1
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 1
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
30.What does the underlined word “forage” in paragraph 3 refer to?

A.Grow plants. B.Exchange goods.

C.Gather together. D.Hunt for food.

31.What does the last paragraph show?

A.Agriculture spread from one place to another.

B.China made great contributions to agriculture.

C.Agriculture developed separately in the world.

D.Earlier inventions had something in common with agriculture.

【答案】28.C 29.A 30.D 31.C

【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了早期人类从狩猎、采集食物到农耕的转变及其原因,并简要分析

了农业发展的特点。

28.细节理解题。根据第一段“Ancient humans were hunter-gatherers. They followed herds of animals on the

hunt and gathered eatable plants as well. Starting around 10,000 years ago, humans in a handful of regions around

the world discovered agriculture. People discovered that certain seeds could be planted and crops could be reliably

grown. It is impossible to overstate how important the change was.( 古人类是狩猎采集者。他们追踪动物群进行

狩猎,同时也采集可食用的植物。大约一万年前,世界各地的一些地区的人类发现了农业。人们发现某些

种子可以种植,作物可以可靠地生长。这一变化的重要性再怎么强调也不为过)”可知,早期人类的巨大变

化是指人们从狩猎、采集到农耕这种生产生活方式的转变。故选 C 项。

29.细节理解题。根据第三段“Archaeologists (考古学家) have determined that hunter-gatherers generally

only“worked”for a few hours a day, and spent the rest of their time in leisure activities. Meanwhile, farmers always

worked incredibly hard for very long hours.(考古学家已经确定,狩猎采集者一般每天只“工作”几个小时,

其余的时间都用于休闲活动。而与此同时,农民总是长时间地工作,且非常辛苦)”可知,农耕与狩猎、采

集相比需要付出更多的时间和精力。故选 A 项。

30.词义猜测题。根据划线词上文“There were also many areas that practiced both(也有一些地区同时实践两

者)”可知,也有许多地区同时采用农耕和狩猎、采集两种方式;再根据画线单词后的“in wild areas near

their farms(在他们农田附近的荒野……)”可推知,农夫们也会在农田附近寻找食物。 故选 D 项。

31.推理判断题。根据最后一段“Agriculture was developed in a few different places completely

independently(农业是在几个不同的地方完全独立地发展起来的)”可知,农业是在几个不同的地方完全独立

地发展起来的,可推理出,农业是在世界各地分别发展起来的,故选 C 项。
1
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 2
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
D

In a world driven by technological advancements, project leaders are embracing the potential of Artificial

Intelligence (AI) to push the boundaries of what is possible in the area of project planning and execution ( 实施 ).

From appealing designs and personalized experiences to streamlined operations and data-driven insights, AI is

emerging as an innovative force, allowing project leaders to create extraordinary moments that leave cooperators

astonished.

Actually, nobody wrote the introduction paragraph, but AI did it, in response to the prompt ( 提示 ): Can you

help me write an introduction to an article that features different ways leaders use AI for projects? If you’re using a

generative AI tool to help you write session descriptions, marketing messages or social-media posts, you may

recognize the special over-the-top tone. Some experts don’t think that taking a particular approach will leave

cooperators astonished.

But the hype ( 促销广告 ) about AI itself is not overblown. An AI company’s recent economic potential of

generative AI: The next productivity frontier report estimates that generative AI has the potential to generate $2.6

trillion to $4.4 trillion annually in value across industries.

We could cite all kinds of statistics about generative AI’s impact on knowledge work, explore its dark side,

like the moral influences of the technology on society, or go the other way and publish mind-blowing predictions of

its future use. Anyway, experts advise us to focus on how the tool can be used in practical ways.

Not all of us are quick to accept AI, but we can’t afford to ignore it either. And when it comes to its potential

in the business world, Bill Wilson, a senior consultant in the AI industry, seems to be speaking directly to the heart

of our industry, “In general, workers can spend more time on the human connection and interaction aspects of their

roles, which is something AI can’t take away.”

32.How does the author start the text?

A.By citing a part of an article.

B.By drawing a conclusion.

C.By giving some examples.

D.By explaining unique phenomena

33.What is the author’s attitude to Al?

A.Doubtful. B.Negative.

C.Unclear. D.Objective.
1
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 3
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
34.What do Bill Wilson’s words mean?

A.AI has big side effects.

B.Workers need to learn AI.

C.AI can’t completely replace workers.

D.Workers have to change roles

35.What may be the best title for the text?

A.AI is one of the greatest innovations

B.Exploring the potential and impact of AI

C.AI has made a huge difference in our lives

D.Transforming project management with AI

【答案】32.A 33.D 34.C 35.B

【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了人工智能的潜力及影响。

32.推理判断题。根据第一段“In a world driven by technological advancements, project leaders are embracing

the potential of Artificial Intelligence(AI) to push the boundaries of what is possible in the area of project planning

and execution(实施). From appealing designs and personalized experiences to streamlined operations and data-

driven insights, AI is emerging as an innovative force, allowing project leaders to create extraordinary moments

that leave cooperators astonished.(在一个由技术进步驱动的世界里,项目领导者正在接受人工智能(AI)的

潜力,以突破项目规划和实施领域的可能性。从吸引人的设计和个性化体验到精简的运营和数据驱动的见

解,人工智能正在成为一股创新力量,让项目领导者能够创造出让合作者感到惊讶的非凡时刻。)”和第二

段第一句“Actually, nobody wrote the introduction paragraph, but AI did it, in response to the prompt(提示): Can

you help me write an introduction to an article that features different ways leaders use AI for projects?( 事实上,没

有人写这个引言段,而是人工智能写的,以回应提示:你能帮我写一篇文章的引言吗?这篇文章介绍了领

导者在项目中使用人工智能的不同方式?)”可推测出,第一段是一篇文章的引言段,作者通过引用这部分

来展开。故选 A。

33.推理判断题。根据第三段“But the hype(促销广告) about AI itself is not overblown. An AI company’s

recent economic potential of generative AI: The next productivity frontier report estimates that generative AI has

the potential to generate $2.6 trillion to $4.4 trillion annually in value across industries.(但对人工智能本身的炒作

并没有夸大其词。一家人工智能公司最近对生成式人工智能的经济潜力:下一份生产力前沿报告估计,生

成式人工智能有潜力在各个行业每年产生 2.6 万亿至 4.4 万亿美元的价值。)”、第四段“We could cite all


1
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 4
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
kinds of statistics about generative AI’s impact on knowledge work, explore its dark side, like the moral influences

of the technology on society, or go the other way and publish mind-blowing predictions of its future use. Anyway,

experts advise us to focus on how the tool can be used in practical ways.(我们可以引用关于生成式人工智能对知

识工作影响的各种统计数据,探索其黑暗面,比如技术对社会的道德影响,或者走另一条路,发布对其未

来用途的惊人预测。无论如何,专家建议我们专注于如何以实际方式使用该工具。)”和最后一段中的“Not

all of us are quick to accept AI, but we can’t afford to ignore it either.(并不是所有人都能很快接受人工智能,但

我们也不能忽视它。)”可知,作者陈述了 AI 的巨大经济潜力,同时并介绍了 AI 可能的消极影响,并指出

虽然不是所有人都能快速接受它,但也不能完全忽视它,由此可推测出,作者对 AI 持客观态度。故选 D。

34.推理判断题。根据最后一段中 Bill Wilson 的话“In general, workers can spend more time on the human

connection and interaction aspects of their roles, which is something AI can’t take away.( 总的来说,工人可以在

他们角色的人际关系和互动方面花更多的时间,这是人工智能无法带走的。)”可知,Bill Wilson 认为工人

在人际关系和互动方面的作用是 AI 无法做到的,由此可推测,他认为 AI 无法完全取代人工。故选 C。

35.主旨大意题。通读全文可知,第一、二、三段讲述了 AI 的潜力;第四段讲述了 AI 的影响;最后一段

总结,指出不能忽视 AI 的作用,并且 AI 不能完全取代人类。本文主要介绍了 AI 的潜力以及它给人们带来

的影响,由此可推测出,B 项“探索人工智能的潜力和影响”最适合作本文标题。故选 B。

第二节(共 5 小题:每小题 2. 5 分, 满分 12. 5 分)

阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

In the journey of life, there’s an often ignored hero — labor. Yes, that’s right, good old-fashioned hard work.

Whether it’s mowing lawns, babysitting, or washing dishes, the act of laboring not only fills pockets but also shapes

characters and molds futures.

Let’s face it, we live in a world where instant satisfaction is the norm ( 标准 ). But what if we told you that

delaying that satisfaction and putting in some good, honest sweat can actually be beneficial? It’s true! 36

37 Imagine a teenager tasked with mowing lawns for a summer job. Suddenly, they’re responsible for

showing up on time, doing a thorough job, and managing their earnings. These are life skills that no classroom

lecture can match.

Moreover, labor breeds ( 培 养 ) perseverance. 38 Instead of throwing in the towel, they persevere,

learning from each setback and growing stronger in the process. This perseverance becomes a cornerstone ( 基石 )

for success in all aspects of life.

1
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 5
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
But perhaps the most profound impact of labor is its ability to foster empathy and appreciation. 39 As

teenagers serve meals to the less fortunate, they gain a newfound perspective on privilege and gratitude. Suddenly,

that new smartphone doesn’t seem as important as lending a helping hand to those in need.

In conclusion, labor isn’t just about earning a paycheck but it’s also about shaping character and building a

foundation for success. So, the next time you see a teenager sweating it out on a hot summer day, remember —

40

A.Labour is significantly beneficial to health.

B.Take, for instance, volunteering at a local soup kitchen.

C.labor isn’t just about earning money and training skills.

D.First, labor gradually acquires a sense of responsibility.

E.Imagine a young adult facing rejection after rejection while job hunting.

F.they’re not just mowing lawns, they’re paving their path to a brighter future.

G.The process of laboring teaches invaluable lessons that textbooks simply can’t convey.

【答案】36.G 37.D 38.E 39.B 40.F

【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了在人生的旅程中,劳动和劳动技能的培养不仅赚了钱,而且塑

造了性格,塑造了未来,这是从书本上不能获得的。

36.上文“But what if we told you that delaying that satisfaction and putting in some good, honest sweat can

actually be beneficial? It’s true!(但如果我们告诉你,推迟这种满足,投入一些好的、诚实的劳动实际上是有

益呢?这是真的!)”是肯定劳动是有好处的,那么下文将说明劳动有哪些好处。选项 G“The process of

laboring teaches invaluable lessons that textbooks simply can’t convey. (劳动的过程教会了教科书无法传达的宝

贵教训。)”符合语境。故选 G。

37.这是段首句,是标题句。下文“Suddenly, they’re responsible for showing up on time, doing a thorough

job, and managing their earnings. These are life skills that no classroom lecture can match. (突然之间,他们很负

责,会按时到场,从头到尾多做工作,并管理自己的收人。这些都是任何课堂讲座都无法匹配的生活技

能。)”是说明劳动会培养责任感。选项 D“First, labor gradually acquires a sense of responsibility (首先,劳动

逐渐获得了一种责任感。)”,同时,First 与下文的 Moreover 呼应。故选 D。

38.根据上文“Moreover, labor breeds perseverance. (此外,劳动还能培养出毅力。)”和下文“Instead of

throwing in the towel, they persevere, learning from each setback and growing stronger in the process. This

perseverance becomes a cornerstone for success in all aspects of life. (他们没有认输,而是坚持不懈,从每一次


1
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 6
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
挫折中学习,并在这个过程中变得更强大。这种毅力成为了在生活的各个方面取得成功的基石。)”,可知

空格处要举例说明劳动如何培养出毅力。选项 E“Imagine a young adult facing rejection after rejection while

job hunting. (想象一下,一个年轻人在求职时面临被一而再的拒绝。)”符合此语境。故选 E。

39.根据上文“But perhaps the most profound impact of labor is its ability to foster empathy and appreciation.

(但也许劳动最深刻的影响是它培养共情心和欣赏的能力。)”和下文“As teenagers serve meals to the less

fortunate, they gain a newfound perspective on privilege and gratitude. (当青少年为不幸的人提供食物时,他们

对特权和感激有了一种新的看法。)”,可知空格处引出了如何培养共情心和欣赏的能力的例子,可以承接

上文,引出下文。选项 B“Take, for instance, volunteering at a local soup kitchen. (以在当地的施粥所做志愿者

为例。)”符合此语境。故选 B。

40.本句是文章尾段的尾句,结合上文“In conclusion, labor isn’t just about earning a paycheck but it’s also

about shaping character and building a foundation for success. (总之,劳动不仅仅在于挣钱,还在于塑造性格

和为成功奠定基础。)”,可知破折号后对劳动的意义进一步说明,给出了忠告。选项 F“So, the next time

you see a teenager sweating it out on a hot summer day, remember — they’re not just mowing lawns, they’re

paving their path to a brighter future (所以,下次当你看到一个青少年在炎热的夏天大汗淋漓的时候,请记住

——他们不只是在修剪草坪,他们还在为通往更光明的未来铺平道路。)”符合语境。故选 F。

第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)

第一节(共 15 小题,每小题 1 分,满分 15 分)

阅读下面短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。

The rangoli ( 印度传统地画艺术 ) was a giant good-luck charm. Grandma used to make one for the start of

the new year. First, she would draw on the floor with chalk. Then, she would fill the drawing with uncooked 41

rice.

This year, Manju was old enough to help. He 42 paper into a cone ( 圆锥体) and filled it with rice. Side

by side, he placed rice across the drawing together with Grandma. Sometimes his rice skittered ( 轻 快 地 跑 跳 )

outside the drawing; sometimes he used the 43 color. And sometimes he rubbed away the 44 , so Grandma

had to redraw it. But 45 , the bright swirls of rice were transformed into a beautiful peacock. When Manju

admired the peacock, he 46 a small piece of tile(瓷砖) peeking through on Grandma’s side.

A 47 ? But Grandma was away to answer the telephone. Should he fix it?

“I’ll surprise Grandma!” He decided. He 48 across, trying to reach the gap. Almost. His left leg inched

1
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 7
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
up. There! Suddenly, Manju began to 49 . His proud smile vanished. “No!” He crashed down on to the rangoli,

scattering rice 50 .

Manju rose to his feet and pushed the rice back. But the colors were 51 .When Grandma came back,

Manju 52 . He said, “I’m sorry. I should have waited for you.” Grandma shook her head. “You saw a 53

and tried to fix it. I’m proud of you.” They picked up the rice, 54 each grain by color.

Just before nightfall, they finished fixing the rangoli.

Grandma lit candles around the rangoli. In the flickering light, the peacock seemed 55 with mystical

powers. Manju smiled. The new year felt full of good luck, thanks to Grandma and him.

41.A.steamed B.marked C.colored D.carried

42.A.rolled B.brought C.slid D.sank

43.A.pale B.wrong C.fresh D.bright

44.A.viewpoint B.outline C.mud D.case

45.A.slowly B.fluently C.passively D.instantly

46.A.imagined B.spotted C.created D.missed

47.A.picture B.rice C.chalk D.gap

48.A.flew B.shouted C.stretched D.wandered

49.A.swell B.lift C.shake D.rest

50.A.somewhere B.everywhere C.anywhere D.nowhere

51.A.mixed B.removed C.classified D.displayed

52.A.looked away B.looked through C.looked out D.looked down

53.A.problem B.puzzle C.selection D.collection

54.A.analyzing B.searching C.sorting D.checking

55.A.ambiguous B.frightful C.fierce D.alive

【答案】

41.C 42.A 43.B 44.B 45.A 46.B 47.D 48.C 49.C 50.B 51.A 52.D

53.A 54.C 55.D

【导语】本文为一篇记叙文,讲述了 Manju 在帮助奶奶准备地画时,发现了缺口,想要修补,却将彩米弄

混,最后 Manju 和奶奶重新完成地画的故事。

41.考查动词词义辨析。句意:然后,她会在画中填上未煮熟的彩色米。A. steamed 蒸发;B. marked 标记;

1
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 8
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
C. colored 涂色;D. carried 携带。根据下文“They picked up the rice,____14____each grain by color.”可知,

奶奶在制作地画时,会在画中填上未煮熟的彩色米。colored rice 意思为:彩色米。故选 C 项。

42.考查动词词义辨析。句意:他把纸卷成一个圆锥体,里面装满了米。A. rolled 卷;B. brought 带来;C.

slid 滑;D. sank 下沉。根据“paper into a cone”可知,Manju 将纸张卷成一个圆锥体。故选 A 项。

43.考查形容词词义辨析。句意:有时,他的大米会在画外窜来窜去;有时他用错了颜色。A. pale 苍白的;

B. wrong 错误的;C. fresh 新鲜的;D. bright 明亮的。根据上文“Sometimes his rice skittered (轻快地跑跳)

outside the drawing”及下文“And sometimes he rubbed away the”可知,这里都是 Manju 的失误,推知有时候

他用错了颜色。故选 B 项。

44.考查名词词义辨析。句意:有时他擦掉了轮廓,奶奶不得不重新画。A. viewpoint 观点;B. outline 轮

廓;C. mud 泥;D. case 具体情况。根据“so Grandma had to redraw it”可知,有时候 Manju 将地上的图案的

轮廓线擦掉了。故选 B 项。

45.考查副词词义辨析。句意:但慢慢地,明亮的稻谷漩涡变成了一只美丽的孔雀。A. slowly 缓慢地;B.

fluently 流利地;C. passively 被动地;D. instantly 立即。根据“the bright swirls of rice were transformed into a

beautiful peacock.”可知,这是最后的成果,所以,经过长时间的填充,慢慢地,成为了一只美丽的孔雀。

故选 A 项。

46.考查动词词义辨析。句意:当曼珠欣赏孔雀时,他发现一小块瓦片从奶奶那一边探了出来。A.

imagined 想象;B. spotted 发现;C. created 创造;D. missed 错过。根据“a small piece of tile (瓷砖) peeking

through on Grandma’s side”可知,这是 Manju 发现的情况。故选 B 项。

47.考查名词词义辨析。句意:一个缺口?A. picture 图片;B. rice 米;C. chalk 粉笔;D. gap 缝隙,缺口。

根据下一段“trying to reach the gap”可知,Manju 发现了一个缺口。故选 D 项。

48.考查动词词义辨析。句意:他伸直身子,试图够到空隙处。A. flew 飞;B. shouted 喊叫;C. stretched

伸展,伸长;D. wandered 漫步。根据“trying to reach the gap”及上文“peeking through on Grandma’s side”

可知,缺口在奶奶那边,所以 Manju 伸直了自己的身子,即,“伸展”(stretched)了自己的身体。故选

C 项。

49.考查动词词义辨析。句意:突然,曼珠开始颤抖。A. swell 肿胀;B. lift 举起;C. shake 颤抖;D. rest

休息。根据上文“His left leg inched up.”及后文“He crashed down on to the rangoli”可知,Manju 重心不稳,

摔了下来,所以应该是颤抖起来,然后没有站稳。故选 C 项。

50.考查副词词义辨析。句意:他摔倒在地画上,把米撒得到处都是。A. somewhere 某处;B. everywhere

1
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 9
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
到处;C. anywhere 任何地方;D. nowhere 没有地方。根据“He crashed down on to the rangoli, scattering

rice”可知,Manju 摔倒在地面上,把米弄得到处都是。故选 B 项。

51.考查动词词义辨析。句意:但颜色是混合的。A. mixed 混合;B. removed 去除;C. classified 分类;D.

displayed 展示。根据下文“They picked up the rice,____14____each grain by color.”可知,米的颜色混合起来

了。故选 A 项。

52.考查动词短语辨析。句意:奶奶回来了,曼珠低下头来。A. looked away 转移目光;B. looked through

浏览;C. looked out 当心,向外看;D. looked down 向下看,俯视,蔑视。根据下文“I’m sorry. I should

have waited for you.”可知,Manju 感到愧疚,低下了头。故选 D 项。

53.考查名词词义辨析。句意:你发现了一个问题并试图解决它。A. problem 问题;B. puzzle 谜;C.

selection 选择;D. collection 收藏品。根据上文“he 6 a small piece of tile(瓷砖) peeking through on

Grandma’s side.”及“and tried to fix it”可知,Manju 发现了画中的问题,尝试解决它,虽然弄乱了米,奶奶

并没有怪他。故选 A 项。

54.考查动词词义辨析。句意:他们捡起大米,按颜色把每一粒粒分类。A. analyzing 分析;B. searching

搜索;C. sorting 分类;D. checking 检查。根据“They picked up the rice,____14____each grain by color.”可知,

地画中各个部位用不同颜色的米,上文讲到 Manju 将米的颜色混合起来,所以此处是重新分类。故选 C 项。

55.考查形容词词义辨析。句意:在闪烁的灯光下,孔雀似乎充满了神秘的力量。A. ambiguous 模糊的;

B. frightful 可怕的;C. fierce 凶猛的;D. alive 活的,活跃的,充满活力的。根据“In the flickering light, the

peacock seemed____15____with mystical powers.”可知,在灯光下,孔雀充满了力量,be alive with 意思为:

充满。故选 D 项。

第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分 ,满分 15 分)

阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。

The Nanjing Hongshan Forest Zoo, once struggling to sustain its 56 (survive), has undergone a

remarkable turnaround. It has become a popular destination 57 visitors can glimpse diverse animals and

appreciate the beauty and significance of life.

The man behind 58 U-turn is Shen Zhijun, an animal welfare advocate. Last August, Shen took to the

Internet 59 (publicize) his decade-long reform efforts—a comprehensive campaign transforming the

conventional zoo into a conservation-focused sanctuary ( 保护区 ). During his 30-minute speech 60 (title) A

Zoo’s Pursuit, Shen showcased the successful changes that he had performed.

After witnessing the helpless and hopeless expressions of the animals, Shen’s team set about making
2
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 0
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
changes. 61 (initial), they removed animal shows, which traditionally serve as the financial backbone of zoos.

Subsequently, they transformed the park’s landscape, cleverly using the 62 (exist) mountainous terrain of

Hongshan to reproduce the natural habitats of animals in the wild. Plus, they introduced “multi-level villas” where

animals belonging to the same ecological zone but not occupying the base of the food chain can 63 (house)

together, based on their ecological and geographical distribution.

This zoo has emerged 64 the most animal-friendly zoo in China. Striking a balance between respecting

animals’ dignity and providing visitors with enjoyable experiences is a challenging task, 65 Shen’s team has

successfully achieved it.

【答案】

56.survival 57.where 58.the 59.to publicize 60.titled 61.Initially 62.existing 63. be

housed 64.as 65.but

【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了南京红山森林动物园在动物福利倡导者沈志军的推动下,实现

从经营困难到转变为注重动物保护和生态环境建设的成功案例。

56.考查名词。句意:曾经为生存而挣扎的南京红山森林动物园经历了令人瞩目的转折。此空应填入名词

形式 survival,表示“生存”,作 sustain 的宾语。故填 survival。

57.考查定语从句。句意:它已成为一个受欢迎的目的地,游客可以在这里一窥多样化的动物,并欣赏生

命的美丽和重要性。分析句子结构可知,本空引导限制性定语从句,先行词是 destination,关系词代替先

行词在从句中作地点状语,应用关系副词 where 引导。故填 where。

58.考查冠词。句意:这一转变背后的推手是沈志军,一位动物福利倡导者。根据上下文,此处指代前文

提到的“转折”,需要冠词 the,特指这次具体的转变。故填 the。

59.考查非谓语动词。句意:去年 8 月,沈志军上网宣传他长达十年的改革努力——一项将传统动物园转

变为以保护为中心的庇护所的全面运动。本句谓语为 took,此处为非谓语动词,此处需要使用 publicize“宣

传”的不定式,作目的状语。故填 to publicize。

60.考查非谓语动词。句意:在他题为《一个动物园的追求》的 30 分钟演讲中,沈展示了他成功实施的变

革。本句谓语为 showcased,此处为非谓语动词,且 speech 与 title“命名”之间是被动关系,因此使用过去

分词 titled,作定语,修饰 speech。故填 titled。

61.考查副词。句意:最初,他们取消了动物表演,这通常是动物园的经济支柱。此空需要一个副词来修

饰整个句子,表示“最初”,因此将 initial 变为副词 initially,作状语。故填 initially。

62.考查形容词。句意:随后,他们改造了公园的景观,巧妙利用红山现有的山地地形来复制野生动物的
2
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 1
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
自然栖息地。此空需要用形容词 existing,表示“现存的”,来修饰 terrain“地形”,作定语。故填

existing。

63.考查动词语态。句意:此外,他们引入了“多层别墅”,属于同一生态区但不处于食物链底部的动物

可以根据它们的生态和地理分布共同居住。 where 引导的定语从句中,animals 与 house“安置,容纳”为被

动关系,因此使用过去分词,谓语情态动词 can 后,用 be housed。故填 be housed。

64.考查介词。句意:该动物园已崛起为中国最关爱动物的动物园。本空用介词 as“作为”,固定短语

emerge as,意为“成为”。故填 as。

65.考查连词。句意:在尊重动物尊严与为游客提供愉悦体验之间找到平衡是一项艰巨的任务,而沈的团

队已经成功做到了这一点。结合语境可知,此空前后两个句子为转折关系,因此使用连词 but 连接。故填

but。

第四部分 写作(共两节, 满分 40 分)

第一节(满分 15 分)

假如你是李华,你的美国朋友 Tom 近期在朋友圈经常刷到你上传的运动照片,照片里你看起来特别有活力,

Tom 为此写信询问你的运动情况和运动带给你的变化,请你给他写封回信,内容包括:

1. 写信目的;

2. 喜爱的运动项目;

3. 运动带来的变化和影响;

注意:1. 词数:80 左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

【答案】

How’s it going? Hearing that you are interested in my sports and the changes it brings, I am writing to share

my sports experience with you.

Running has become my favorite form of exercise lately. The feeling of freedom and the rhythm of my

footsteps against the pavement are truly invigorating (refreshing). Since I started running regularly, I’ve noticed

significant improvements in my physical health – increased endurance, better fitness, and even some weight loss.
2
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 2
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
Additionally, running has had a remarkable impact on my mental well-being, providing me with stress relief and a

boost in overall mood.

I’d love to hear about any sports or activities you enjoy too!

Version 2:

Dear Tom,

I hope you’re doing well! I appreciate your interest in my recent posts about my workouts on social media.

Lately, I’ve been really into cycling. The feeling of freedom and the rush of wind against my face are

exhilarating. Since I started cycling regularly, I’ve noticed significant improvements in my overall fitness levels.

Not only am I stronger physically, but I also feel more mentally alert and focused. It’s incredible how much

exercise can positively impact both body and mind.

I’d love to hear about any sports or activities you enjoy too!

Version 3:

Dear Tom,

How’s it going? Hearing that you are interested in my sports and the changes it brings, I am writing to share

my sports experience with you.

Recently, I’ve been immersing myself in playing basketball. There’s something incredibly exhilarating about

the fast-paced nature of the game and the teamwork involved. Since I started playing regularly, I’ve noticed

significant improvements in my physical fitness–my endurance has increased, and I feel much more agile (flexible)

and coordinated. Moreover, basketball has had a positive impact on my mental well-being, providing me with an

outlet for stress relief and a sense of accomplishment after each game.

I’m curious to know if you have any favorite sports or activities as well!

【导语】本篇书面表达是一篇应用文。要求考生给 Tom 写封回信,就其询问的自己的运动情况和运动带给

自己的变化等相关问题作出回答。

【详解】1.词汇积累

对……感兴趣:be interested in→take an interest in

开始做某事:start doing sth.→begin doing sth.

重大的:significant→important

提供某人某物:provide sb. with sth.→offer sb. sth.

2.句式拓展

2
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 3
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
简单句变复合句

原句:Additionally, running has had a remarkable impact on my mental well-being, providing me with stress relief

and a boost in overall mood.

拓展句:Additionally, running has had a remarkable impact on my mental well-being, which provides me with

stress relief and a boost in overall mood.

【点睛】[高分句型 1]

Hearing that you are interested in my sports and the changes it brings, I am writing to share my sports experience

with you.(运用了现在分词作状语,that 引导宾语从句)

[高分句型 2]

Since I started running regularly, I’ve noticed significant improvements in my physical health – increased

endurance, better fitness, and even some weight loss.(运用了 since 引导时间状语从句)

第二节(满分 25 分)

阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。

Johnny and his two younger sisters were very poor. They lived in a very old block of flats in the crowded

part of the city. They had no father. Their mother went to work from morning till late evening, as a cleaning lady in

many rich houses. Therefore, Johnny had to stay at home and look after his sisters.

Sometimes on a sunny day,he would take them to the nearby park. He had to be very careful when they

crossed roads. Not having any pocket money, they could not buy chips or drinks. They had to be satisfied with

sandwiches as a treat that Johnny made.

One day, after they had finished their sandwiches, Johnny’s youngest sister Mary looked at other well-dressed

children nearby, who seemed to be on a picnic with their parents, eating all kinds of chips, cakes and many other

goodies. Mary’s mouth was watering, and very much more, when their parents brought each of the five children

huge ice-cream cones from the ice cream trundle cart ( 移动贩卖车 ) nearby. “I wish we had some money to buy

cones,” she said eagerly. Johnny looked at her with sadness in his eyes. “You know we don’t have money for these

expensive things,” he said. “Mom works hard for what we have.”

There was silence after that. As the children sat with sad faces, the ice cream man went past them with his

trundle cart. They were sitting on a bench on a little grassy hill, which sloped ( 倾斜 ) gently down the path. The

trundle cart had a hard time not running away downhill, as the ice cream man held on tightly to the handles, trying

to break the speed. It so happened that suddenly a little boy of two ran in front of the cart following a flying
2
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 4
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
balloon.

注意:

1. 续写词数应为 150 左右;

2. 请按如下格式在相应位置作答。

He did not see the cart coming downhill, but Johnny did.

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________

Hearing the screams of the child, the anxious parents came running over.

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________

【答案】He did not see the cart coming downhill, but Johnny did. In a flash, Johnny ran in front of the speeding

cart, and pushed the little boy over to the side of the grassy hill. The little boy was safe. But he was scared, and

unaware of what had happened, except that this big boy pushed him to safety. Big tears rolled down his cheeks as

he slowly sat up, and he began to cry loudly more through fear than being hurt. The trundle cart passed by, and

finally, the ice cream man stopped it at the bottom of the hill.

Hearing the screams of the child,the anxious parents came running over. The mother hugged her son close,

and comforted him with “It’s OK, Bob? You are all safe with Mummy.” The sobs stopped. While some other people

gathered around, the ice cream man pushed his way in gently. He said, “I’m sorry, ma’am. I did not notice your son.

But if it wasn’t for this big boy here, he might have been badly hurt.” “Brave big boy, thank you so much,” the

father said to Johnny. The crowd burst into applause for the brave boy.

【导语】本文以人物为线索展开,讲述了 Johnny 和他的两个妹妹生活贫困,在城市拥挤的老旧公寓里生活。

没有父亲,母亲整天在富人家打扫卫生,Johnny 只能照顾妹妹。一天,他们去公园野餐,但看到其他孩子

吃冰淇淋时感到羡慕。Johnny 告诉妹妹,他们没有钱买这些昂贵的东西。卖冰淇淋的人正拉着手推车往下
2
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 5
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
走去,突然,一个追的气球小男孩冲了过来。

【详解】1.段落续写:

① 由第一段首句内容“他没有看见移动贩卖车正往下行,但是约翰尼看见了。”可知,第一段可描写

Johnny 冲上前去,及时救了小男孩。

② 由第二段首句内容“听到孩子的尖叫声,焦急的父母跑了过来。”可知,第二段可描写 Johnny 得到孩

子父母的感谢和其他人的称赞。

2.续写线索:勇敢冲了过去——成功救下小男孩——得到孩子父母的感谢——获得其他人的称赞

3.词汇激活

行为类

① 开始:begin/start

② 使停止:stop/halt

③ 拥抱:hug/embrace

情绪类

① 惊恐的:scared/frightened

② 担心的:anxious/worried

【点睛】[高分句型 1] But he was scared, and unaware of what had happened, except that this big boy pushed him

to safety.(运用了连接代词 what 引导宾语从句和连词 that 引导宾语从句)

[高分句型 2] While some other people gathered around, the ice cream man pushed his way in gently.(运用了从属

连词 while 引导时间状语从句)

[高分句型 3] But if it wasn’t for this big boy here, he might have been badly hurt.(运用了从属连词 if 引导条件状

语从句)

2
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究! 6
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司

You might also like